söndag 9 september 2012

Christina Nilsson på Nationalmuseum. Utställning till den 3 februari 2013



Det moderna livet
– franskt 1800-tal

Det moderna livet visar fransk 1800-talskonst ur Nationalmuseums samlingar. Den berättar om samhällsförändringarna i Frankrike under förrförra seklet och om hur de påverkade konsten.

Fördjupning: Christina Nilsson

I utställningen Det moderna livet har ett kabinett tillägnats den svenska operastjärnan Christina Nilsson (1843–1921). Hon bosatte sig i Paris, gjorde succé som operasångerska och turnerade världen runt. Christina Nilsson var även en stor konstsamlare.
Bilder:
Christina Nilsson,
I utställningen Det moderna livet har ett kabinett tillägnats den svenska operastjärnan och konstsamlaren Christina Nilsson (1843–1921). Nilsson kom från enkla förhållanden i Småland. Hon bosatte sig i Paris, gjorde succé som operasångerska och turnerade världen runt.
Hon var även en stor konstsamlare och testamenterade över 200 föremål till Nationalmuseum – 42 målningar, två skulpturer och 168 konsthantverksföremål.
Operastjärnans samling och de bostäder hon inredde åt sig själv var typiska för en person i hennes ställning. Det var en brokig samling med både moderna konstverk och föremål från olika historiska epoker. I strama sällskapsrum dominerade religiösa motiv och föremål från medeltiden och barocken. Intimare salonger var inredda i rokoko med 1700-talsmåleri och porslinsfiguriner. Modern konst var oproblematiskt placerad sida vid sida med den äldre.

Andra svenska samlare, bosatta i Paris eller med ett starkt intresse för det franska, har också gjort betydande donationer till museet, men Christina Nilsson är exceptionell i sina moderna roller som operastjärna, karriärkvinna och konstsamlare.
I utställningens Christina Nilsson-kabinettet visar vi nio målningar, ett urval Christina Nilssons Meissenfiguriner, smycken, dosor, fickur och ordenstecken. Målningar som tillhört Christina Nilsson visas även i stora galleriet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar